Onderhoud

Deur- en raambeslag is in een grote variëteit te verkrijgen. Afhankelijk van persoonlijke voorkeur en leefomgeving kan een keuze worden gemaakt uit vele mogelijkheden. Het is daarom goed om stil te staan bij de specifieke eigenschappen van de meest voorkomende materialen en oppervlakte behandelingen, temeer omdat raam- en deurbeslag door gebruik aan slijtage onderhevig is en door oppervlaktebehandelingen beschadigd kunnen raken. Afhankelijk van de gebruiksfrequentie en de gebruiksomgeving van het product kunnen beschadigingen aan de oppervlaktebehandeling optreden en zal corrosie het gevolg zijn. Deze beschadigingen zijn veelal een gevolg van alledaagse handelingen zoals sleutelbossen die schuren langs het oppervlak of als gevolg van ringen, nagels etc. Vergelijkbaar met de beschadigingen rondom de greep of het handvat van een autoportier. Ook de buitenomgeving heeft invloed op de oppervlaktebehandeling van een product; denkt u hierbij aan kustgebieden en industrie. Woont u in de buurt van een spoorlijn of heeft u een rietgedekt dak? Maar ook persoonlijke verzorgingsmiddelen, reinigingsmiddelen of transpiratie kunnen het oppervlak beïnvloeden.

Messing ongelakt: Een messing product dat alleen gepolijst is en niet van een laklaag is voorzien, zal dof en donker worden. Dit is de natuurlijke uitstraling van messing; producten worden om deze reden vaak onbehandeld gelaten. Echter, mits regelmatig gepoetst, blijft messing zijn glans behouden. Is bij uitstek geschikt voor buitendeurbeslag.

Messing getrommeld: Het messing product ondergaat een trommel-behandeling (trillende keramische kegels “bewerken” het oppervlak) en wordt niet van een laklaag voorzien. Hierdoor krijgt het product een “geleefde” doffe en donkere uitstraling. Is bij uitstek geschikt voor buitendeurbeslag.

Messing gelakt: Een messing product dat gepolijst is kan ook worden voorzien van een laklaag. Deze laklaag voorkomt dat oppervlaktecorrosie optreedt en dient niet behandeld te worden met schoonmaakmiddelen. Onderhoud plegen door regelmatig afnemen met een zachte doek volstaat. Het is mogelijk om aangetast messing op de volgende wijze te behandelen: verwijder allereerst de nog aanwezige lak middels een afbijtmiddel. Breng het middel in voldoende mate aan en laat dit geruime tijd, variërend van uren tot dagen, inwerken. Vervolgens kan men de lakresten afspoelen. Indien noodzakelijk kan deze procedure herhaald worden. Zodra de lakresten zijn verwijderd is het mogelijk om het product weer te polijsten. Polijsten met behulp van een polijstschijf gemonteerd op een boormachine vergemakkelijkt dit werk. Na deze behandeling heeft men de keuze tussen het aanbrengen van een nieuwe laklaag of men laat het oppervlak onbehandeld en pleegt onderhoud zoals hierboven omschreven.

Messing mat: Het messing product ondergaat een borstelbehandeling alvorens het wordt voorzien van een laklaag. De matte uitstraling blijft daardoor behouden. Onderhoud plegen door regelmatig af te nemen met een zachte doek.

Messing gebruineerd: Het product ondergaat eerst een borstelbehandeling. Vervolgens wordt de finish aangebracht, deels geschuurd en voorzien van een laklaag. Door deze lak behoudt het product haar uitstraling ondanks de eventuele lichte beschadigingen die op kunnen treden. Onderhoud plegen door regelmatig af te nemen met een zachte doek.

Messing mat bruin: Op het messing product wordt een bruine finish aangebracht waarna het wordt voorzien van een matte laklaag. Onderhoud plegen door regelmatig af te nemen met een zachte doek.

Messing met antiek finish: Deze antiek finish wordt aangebracht om een authentieke uitstraling te verkrijgen. Deze finish wordt niet van een laklaag voorzien om het verouderingsproces te versnellen en zal op die plaatsen waar men er regelmatig mee in aanraking komt slijten; dit is een natuurlijk proces, te vergelijken met een verroeste spoorstaaf die, indien gebruikt, uitsluitend aan de contactzijde glad is.

Messing vernikkeld of verchroomd: Het product wordt gepolijst en daarna voorzien van een nikkel of chroom laag. Chroom is één van de hardere stoffen en als oppervlakte behandeling veel harder dan nikkel. Chroom is daarom bij uitstek geschikt als finish voor buitendeurbeslag en wordt bovendien veel toegepast in “natte” ruimtes. Regelmatig afnemen met een zachte, eventueel vochtige doek volstaat.

Messing mat vernikkeld of mat verchroomd: Het product ondergaat een borstelbehandeling waarna een nikkel of chroom laag wordt aangebracht. De nikkel laag wordt daarna nog voorzien van een laklaag. De geborstelde structuur blijft behouden. Regelmatig afnemen met een zachte, eventueel vochtige doek volstaat.

Messing vertind: Het messing product wordt eerst vernikkeld, vervolgens voorzien van een zwarte finish en ondergaat daarna een borstelbehandeling. Tenslotte wordt het product voorzien van een laklaag. Regelmatig afnemen met een zachte, eventueel vochtige doek volstaat.

Messing oud grijs: Het messing product wordt eerst vernikkeld, vervolgens voorzien van een zwarte finish en ondergaat daarna een trommelbehandeling met behulp van keramische kegels. Tenslotte wordt het product voorzien van een matte laklaag. Regelmatig afnemen met een zachte, eventueel vochtige doek volstaat.

Messing zwart: Het product is voorzien van een zwarte epoxy coating. Regelmatig afnemen met een zachte, eventueel vochtige doek. Afhankelijk van de situering kan de zwarte finish na verloop van tijd lichter worden; aanbrengen van een dun laagje blanke was of zuurvrije vaseline neemt dit effect grotendeels weg.

Smeedijzer: Aan de grondstof is extra koolstof toegevoegd dat roestvertragend werkt. Dit beslag is in drie verschillende oppervlakte behandelingen leverbaar. Slijtage door gebruik benadrukt de specifieke kenmerken van dit product en materiaal. Regelmatig afnemen met een zachte doek volstaat.

Titaan / PVD op messing of roestvast staal: In een vacuüm omgeving wordt op een glad oppervlak een dunne laag zirkonium, of titaanionen aangebracht. Deze laag is zeer hard en alhoewel beschadigingen kunnen optreden, voorkomt deze laag dat het product zijn glans verliest en is daarom bij uitstek geschikt voor buitendeurbeslag. Regelmatig afnemen met een zachte, eventueel vochtige doek.

Roestvast staal: Onze producten van roestvast staal hebben over het algemeen een borstel behandeling ondergaan. Buitendeurbeslag is veelal gefabriceerd uit 316 kwaliteit, maar zelfs deze kwaliteit is onderhevig aan oppervlakte corrosie; niet afkomstig vanuit het product zelf, maar vormt zich van buitenaf op het oppervlak. Regelmatig afnemen met een zachte, vochtige doek volstaat en voorkomt oppervlakte aantasting. Indien er sprake is van vlugroest, ontstaan door de omgeving, kan dit worden verwijderd door middel van één van onze reiniging- en onderhoudsproducten. Vraag uw winkelier / leverancier naar ons product.

Hout: Als onderdeel van beslag kunnen diverse soorten hout worden toegepast. Hout is een natuurproduct en kleurverschillen zijn daarom mogelijk. Na verloop van tijd kunnen er ook verkleuringen optreden. Veelal niet geschikt voor toepassing buiten of in natte ruimtes. Ebbenhout is één van de hardere houtsoorten, donkerbruin tot zwart van kleur wat af kan geven indien het product vochtig wordt.

Ondanks het feit dat veel producten uit de categorie raam- en deurbeslag als gebruiksartikelen beschouwd worden, adviseren wij u om:

  • nooit agressieve reinigingsmiddelen te gebruiken. 
  • nooit schuurmiddelen te gebruiken.
  • bij schuur- en schilderswerkzaamheden te allen tijde het beslag te verwijderen, en pas enkele dagen na het uitharden van de verf weer te monteren. (Doet u dit met schone handen!)
  • bij schilder- en andere werkzaamheden waarbij agressieve (lijm)middelen gebruikt worden, het beslag te verwijderen en na enkele dagen weer te monteren. Verwijderd beslag niet in dezelfde ruimte bewaren als waar de werkzaamheden worden uitgevoerd.
  • stil te staan bij de keuze van uw houten raam of deur: hout is een natuurproduct en enkele (ook hard hout) soorten hebben de neiging om een agressieve stof af te scheiden zodra het oppervlak doorboord wordt d.m.v. gereedschap. De finish van uw beslag is hiertegen veelal niet opgewassen en zal worden aangetast. Indien het noodzakelijk blijkt om dit hout te bewerken, dient men het hout te laten “uit bloeden” en vervolgens te voorzien van één of meerdere dekkende verflagen.
  • beschermende maatregelen te nemen zoals het plaatsen van deurstoppers.
  • toe te zien op een juiste montage en correct gebruik van de producten.
  • defecten aan ramen en deuren (klemmen!) direct te verhelpen.